
New Look și impactul său
Faimoasa colecție New Look a fost przentată publicului în februarie 1947, marcând apariția casei de modă pe piață, fiind, de altfel, prima sa colecție.
În opinia lui Dior, moda din timpul anilor de război fusese „oribilă”: „pălăriile erau prea mari, fustele prea scurte, sacourile prea lungi, pantofii prea grei”. De aceea, el a simțit nevoia de a oferi o perspectivă complet diferită, propunând întoarcerea la silueta feminină. „Tocmai ieșeam dintr-o perioadă lovită de sărăcie, zgârcită, obsedată de carnetele de rații și cupoane pentru haine; era natural ca propriile mele creații să ia forma unei reacții împotriva acestei morți a imaginației. [...] În decembrie 1946, ca rezultat al uniformelor din timpul războiului, femeile încă arătau și se îmbrăcau ca niște amazoane. Dar eu am creat haine pentru femei gingașe și delicate ca o floare, haine cu umeri rotunjiți, busturi pline, feminine, și talii suple deasupra unor fuste ample, enorme”, a explicat designerul.
Opulența designurilor sale în acea vreme contrasta puternic cu realitatea sură a Europei zguduită de război, dar tocmai acest contrast a ajutat la restabilirea Parisului ca vesela capitală a modei care fusese cândva. Liniile îndrăznețe și elegante ale designului Dior au continuat să stăpânească lumea modei peste două decenii.
Putem afirma cu siguranță că Dior a avut un rol important în propulsarea Parisului și în dobândirea statutului de „capitala a modei”. Criticii l-au certat pentru utilizarea risipitoare a țesăturilor (drept urmare, de exemplu prințesei Margaret, muză a designerului și clientă iubită, i-a fost interzis la un moment dat să poarte hainele mărcii). Un lucru este , însă, cert, noua siluetă a revoluționat moda ascetică postbelică. „Am creat o femeie cu flori”, a spus designerul. Dior le-a întors femeilor dorința de a fi plăcute, a învățat să atragă atenția asupra frumuseții lor.